Ciemnobrązowy miód gryczany

Wśród miodów naturalnych, które pozyskiwane są najczęściej z nektarów kwiatowych, wyróżnić możemy produkty charakteryzujące się jasną i ciemniejszą barwą. Niewątpliwie do grona tych drugich należy zaliczyć wszystkie miody gryczane, które oprócz koloru cechują się również wyrazistym zapachem, który nie towarzyszy pozostałym typom miodu.

Miody gryczane w lecznictwie

miód gryczanyJeśli chodzi o miód gryczany, jest on często wybierany ze sklepowej półki ze względu na swoje lecznicze właściwości. Jest to bowiem jedyny typ miodu, który posiada w swoim składzie rutynę. Jest to niezwykle przydatna substancja, która pozytywnie wpływa na nasz organizm, odpowiednio oczyszczając i wzmacniając naczynia krwionośne. Ze względu na tę właściwość, miód gryczany szczególnie polecany jest osobom starszym, które bardzo często mają problemy związane z krążeniem krwi, co prowadzi do miażdżycy lub zawału. Nie oznacza to jednak, że miód gryczany powinien być stosowany wyłącznie przez osoby starsze. Osoby w młody wieku również cenią sobie ten typ miodu, głównie ze względu na pozytywne oddziaływanie na odporność zdrowotną organizmu. Miód gryczany charakteryzuje się bowiem dużymi ilościami naturalnej witaminy C, ale również magnezu. Magnez zaś ma działanie uspokajające i doskonale radzi sobie z kojeniem nerwów, na które jesteśmy wystawieni w naszym życiu prywatnym i zawodowym tak naprawdę w każdym wieku.

Chociaż przede wszystkim miody gryczane swoje zastosowanie znajdują w naszej kuchni, świetnie sprawdzają się one również jako składnik kosmetyków. Miód z gryki swoje zastosowanie w kosmetyce znajduje ze względu na poprawianie wchłanialności witaminy C. Miód ten sprawdza się również w hamowaniu procesów starzenia, jest więc bardzo często składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.